تمرین شماره ۸: آینه را نگه دار، مراجع خودش بقیه کارها را انجام می دهد
فصل اول: ایجاد اعتماد به نفس
تمرین شمارۀ ۸: آینه را نگه دار، مراجع خودش بقیه کارها را انجام می دهد
Hold up a mirror and the client will do the rest
پیتر مل رز (Peter Melrose)
هدف تمرین
گاهی مراجعین با موضوع اعتماد به نفس، مخصوصاً در مواجهه با چالشهای جدید، درگیر میشوند. پرداختن به موضوع اصلی یک رویکرد است اما گاهی مراجعین فقط نیاز دارند خودشان را به وضوح در یک «آینه» ببینند تا بیابند که میدانند چه کاری برای رسیدن به موفقیت باید انجام دهند. سپس، اعتماد به نفسی جدید از آن درک در آنها ایجاد میشود. استراتژی این تمرین در نگه داشتن آینه برای مراجع، زمانی است که موضوع اعتماد به نفس و نه توانایی مراجع باشد.
توصیف تمرین
در این استراتژی، نقش شما به عنوان یک مربی این است که مراجع را قادر سازید موقعیت خود را با وضوح بیشتر مشاهده کند. همچنین، به او کمک خواهید کرد تا اعتماد به نفس را برای انجام دادن اقدامات صحیح بیابد. نکتۀ اصلی، باور شما به این موضوع است که مراجع خودش میتواند این کار را انجام دهد – با کمی کمک از طرف شما.
روند اجرای تمرین
اهداف مشخصی را تعیین کنید: مراجعینی که اعتماد به نفس آنها ضعیف است، به اهداف بیخطر و روشنی نیاز دارند. بنابراین، چند هدف واضح انتخاب کنید. به کمک یکدیگر، اعتماد متقابل را بین خود ایجاد کنید تا مراجع از داشتن اعتماد به نفس پایین احساس بیلیاقتی نداشته باشد. واقعیتهای اطراف زندگی مراجع را کشف کنید و به او کمک کنید افکار، احساسات و عدم قطعیتهای خود را کاملاً بیان کند. محترمانه این روند را پیش ببرید و از تیزهوشی و دانش طبقه بندی شدۀ خود برای ارزیابی امور استفاده کنید. اگر متوجه شدید که موضوع واقعاً اعتماد به نفس است، و نه توانایی مراجع، بر استراتژی «نگه داشتن آینه» تمرکز کنید. شما حق انتخاب دارید و میتوانید بدون به اشتراک گذاشتن قضاوت صریح خود با مراجع، از این تمرین استفاده کنید. این کار آینه است که باید آن را انجام دهد!
در نقش آینه، از او بپرسید:
اگر اعتماد به نفس انجام دادن کاری را داشت، چه اتفاقی میافتاد؟ چه کاری انجام میداد؟ و انجام دادن آن کار چه احساسی داشت؟
ممکن است شما با استفاده از شوخطبعی به او کمک کنید این احساس را داشته باشد که همه چیز کاملاً انسانی به نظر میرسد، نه دلهرهآور.
ایدههای شخصی خود را ارائه ندهید: این فرآیند منحصراً برای کار با توانمندیهای مراجع است. مهمتر از همه اینکه، از جملات خلاصه استفاده کنید تا مراجع به راحتی و با جملات خود، مواردی را که میخواهد بیان کند. تصمیمات مراجع را مورد تأیید و تشویق قرار دهید تا دست به اقدام بزند.
برای مثال، یکی از مراجعین من با یکی از همکاران قدیمی و با سابقه درگیری پیدا کرد. او احساس ترس داشت. از او پرسیدم “آن فرد چه کاری انجام میدهد؟”، “کاری که انجام میدهد چه تأثیری بر تیم میگذارد؟” و “او به عنوان مدیر آن تیم چه احساسی دارد و چگونه واکنش نشان میدهد؟”
همین که او صحبت میکرد، متوجه شدم که هر روز تمایل او برای موضعگیری جدی در دفاع از نقش جدیدش رو به افزایش است. از او پرسیدم چه کاری میخواهد انجام دهد و جوابش کاملاً منطقی بود. من حرفهای او را خلاصه کردم و از او پرسیدم حرفهایش برای خودش چطور به نظر میرسند. متوجه شدم که آنها برای او نیز کاملاً منطقی بودند. پس من از تصمیم او حمایت کردم.
وظیفۀ چالش، کمک به مراجع در شناسایی «استراتژی برنده» برای خودش است. وظیفۀ شما فقط جلوگیری از هر گونه تحریف در آینه و حفظ احساس همدلی در این موضوع است که آیا مراجع واقعاً در این فرآیند پرسش و پاسخ قدرت اعتماد به نفس را پیدا میکند یا خیر.
نکته:
– برخی مربیان پاسخها و راهحلهای غیرضروری را برای «نجات» مراجع ارائه میدهند؛
– آنها نسبت به احساس بیلیاقتی ایجاد شده در مراجع صبور نیستند؛
– به احساسات مراجع نسبت به موضوعات و شکست خوردن او در چالشها به چشم انتقادی نگاه نمی کنند؛
– آنها فرض را بر این گذاشته اند که مراجع تنها به یک آینه نیاز دارد، آنهم در مواقعی که او به چیزی بیش از آن نیازمند است.
بقیۀ تمرینات این کتاب را در صفحۀ آموزه های کوچینگ دنبال کنید.
ادامه دارد…
منبع: کتاب ۱۰۱ استراتژی و تکنیک کوچینگ
۱۰۱Coaching Strategies and Techniques
نویسنده: گلدینا مک ماهون و آن آرچر
Gladeana McMahon, Anne Archer
استفاده از مباحث این مقاله تنها با ذکر منبع (mrostad.com) مجاز می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.